Zimne napoje, przerwy w pracy czy skrócenie czasu
pracy mogą przynieść ulgę, gdy przychodzi wysoka temperatura.
Zapewnienie pracownikom bezpiecznych i higienicznych
warunków pracy to jeden z podstawowych obowiązków pracodawców.
Dotyczy to również dni, gdy temperatura idzie mocno w górę.
Obowiązki pracodawców w tym zakresie w dużym stopniu zależą od
procesów technologicznych, które zachodzą przy wykonywaniu
określonej pracy.
Zgodnie z Kodeksem pracy oraz rozporządzeniem Rady
Ministrów z 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów,
jeżeli temperatura powietrza przekracza 28 stopni Celsjusza,
pracodawca powinien nieodpłatnie zapewnić pracownikom zatrudnionym
w pomieszczeniach zimne napoje. Osobom pracującym na otwartej
przestrzeni napoje przysługują przy temperaturze 25 stopni C.
Również w warunkach gorącego mikroklimatu (czyli w
pomieszczeniach, miejscach wykonywania pracy, w których panuje
wysoka temperatura), charakteryzującego się wysokim obciążeniem
termicznym, powyżej 25 stopni C pracownicy muszą mieć zapewnione
napoje.
Warto pamiętać, że napoje powinny być
odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywanej
pracy, wzbogacone w sole mineralne i witaminy (w przypadku
wykonywania pracy w warunkach gorącego mikroklimatu oraz dostępne
dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej i w ilości
zaspokajającej ich potrzeby.
O odpowiednich warunkach pracy powinni pamiętać
pracodawcy zatrudniający pracowników przy pracach szczególnie
niebezpiecznych wymagających wysokiej sprawności psychofizycznej, a
także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Trzeba również
pamiętać o zakazie pracy pracowników młodocianych w
pomieszczeniach, w których temperatura powietrza przekracza 30
stopni, a wilgotność względna powietrza 65 proc.
Źródło: www.solidarnosc.org.pl, stan z dnia 30
lipca 2013 r.