6 listopada 2019 r w ZSZ nr 4 w Opolu odbył się drugi Wojewódzki Konkurs Cukierniczy. Tym razem motyw przewodni konkursu brzmiał: „Patriotyczny wypiek - 15 lat Małej Ojczyzny w Unii Europejskiej” i doskonale wpisywał się w świętowanie odzyskania niepodległości, promował patriotyzm regionalny oraz nawiązywał do jubileuszu 15 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej.
Izba Rzemieślnicza w Opolu objęła honorowym patronatem to wydarzenie, a
także była sponsorem nagród dla finalistów trzech pierwszych miejsc w
konkursie.
Celem konkursu było kształtowanie postawy patriotycznej, uczczenie obchodów jubileuszu 15-lecia członkostwa Polski w Unii Europejskiej a także zainteresowanie młodzieży produktami tradycyjnymi i regionalnymi. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu przez uczestników konkursu receptury deseru, jego wykonanie oraz prezentacja omówienie deseru przed jury. Do konkursu zgłosiło się siedemnaście drużyn dwuosobowych, reprezentowanych przez uczniów szkół ponadgimnazjanych z naszego województwa.
Celem konkursu było kształtowanie postawy patriotycznej, uczczenie obchodów jubileuszu 15-lecia członkostwa Polski w Unii Europejskiej a także zainteresowanie młodzieży produktami tradycyjnymi i regionalnymi. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu przez uczestników konkursu receptury deseru, jego wykonanie oraz prezentacja omówienie deseru przed jury. Do konkursu zgłosiło się siedemnaście drużyn dwuosobowych, reprezentowanych przez uczniów szkół ponadgimnazjanych z naszego województwa.
Konkurs wygrała para z ZSZ w Oleśnie Anna Roj i Patrycja Roj , która przygotowała deser o nazwie
"Opolskie maszkiety" , 2 miejsce zajęły Mirela Lubojańska i Julia Stanik ZSZ 4 Opole, które przygotowały deser o nazwie Szpajza, szarlotka. 3 miejsce zajęły Patrycja Żurakowska i Natalia Iżyk z ZSR w Prudniku, z deserem o nazwie: Assiette z jabłka.