Dla siedmiu na dziesięciu Polaków wystarczającą
zachętę do zakupu danego produktu stanowi to, że pochodzi on z
Polski, a połowa konsumentów swój patriotyzm manifestuje podczas
zakupów w sklepach z artykułami rolno-spożywczymi? Znak „Produkt
polski” umożliwia konsumentom łatwiejsze wyszukiwanie produktów
wytworzonych w Polsce z użyciem polskich surowców.
Aby ułatwić konsumentom identyfikację produktów
wytworzonych z polskich surowców, w Ministerstwie Rolnictwa i
Rozwoju Wsi opracowano znak „Produkt polski” i zasady jego
stosowania. Zgodnie z ustawą o zmianie ustawy o jakości handlowej
artykułów rolno-spożywczych produkty opatrzone tą informacją
muszą być wyprodukowane z surowców wytworzonych na terenie Polski
z tym, że w produktach przetworzonych dopuszcza się użycie
importowanych składników (np. przypraw, bakalii) w ilości do 25%
masy tych produktów, pod warunkiem że składniki takie nie są
wytwarzane w kraju.
Wybierając żywność z oznaczeniem „Produkt
polski”, konsument ma pewność, że została ona wytworzona w
kraju i z rodzimych surowców. Przy bogatej ofercie na sklepowych
półkach ma to niebagatelne znaczenie, a w efekcie przyczynia
się także do budowania patriotyzmu konsumenckiego i wsparcia
sprzedaży polskiej żywności.
Pismo
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczące kampanii Produkt Polski https://zrp.pl/wp-content/uploads/2019/08/Organizacje-bran%C5%BCowe.pdf