W dniu 7 listopada 2018 r. w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu, odbył się I Wojewódzki konkurs cukierniczy "Patriotyczny wypiek". Tematyka konkursu wpisuje się w obchody 100-lecia odzyskania niepodległości.
Izba Rzemieślnicza w Opolu objęła honorowym patronatem to wydarzenie, a także była sponsorem nagród dla finalistów trzech pierwszych miejsc w konkursie.
Celem konkursu było kształtowanie postawy patriotycznej, pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej oraz podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego. Zadanie konkursowe polegało na sporządzeniu przez uczestników konkursu deseru o tematyce patriotycznej z wykorzystaniem dowolnego gatunku sera, prezentacji deseru oraz omówieniu prezentowanego deseru przed jury. Do konkursu zgłosiło się trzynaście drużyn dwuosobowych, reprezentowanych przez uczniów szkół ponadgimnazjanych z naszego województwa.
Zwyciężyła drużyna z Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie- Karolina Hojda i Kacper Sokołowski, prezentując deser pt." Malinowe szaleństwo". Kolejne, II miejsce zajęły Julia Stanik i Mirela Lubojańska z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu, prezentując deser pt. "Kasztanka Piłsudskiego". III miejsce zajęły Pola Blak i Bernadeta Mielnik z Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku, z deserem pt." Deser z polskiego sadu".
I miejsce
II miejsce
III miejsce